Vinkuvasta modeemista tekoälyyn

Piiipiiii prrr kzzzzzzz vinkui modeemi vuonna 89 ottaessaan ensimmäistä kertaa yhteyttä Image Worldin soittosarjan kautta. Tunne oli sanoinkuvaamaton, netti oli tullut Savon sydämeen ja kulki kotini kautta.

Tietokoneharrastuksen innoittamana

Aloitin tietokoneharrastuksen 80-luvulla. Silloin ihmeteltiin miten sähköpostilla saattoi kommunikoida hetkessä maapallon toiselle puolelle. Se sai minutkin innostumaan uudesta tekniikasta.

80-luvulta mieleen on jäänyt ensimmäinen tietokonevirus. Se levisi korpulla ja ilmoitti, että koneessasi on virus. Kone lähti toimimaan normaalisti painamalla hiiren painiketta. Virusta levitettiin harrastajien kesken, koska virus oli harmiton ja hauska.

90-luvulla tietokoneet yleistyivät yrityksissä. Tietokoneharrastus laajeni ja tuli verkkopeli- ja harrastetapahtumia. Tapahtumissa esiteltiin omia demoja ja pelejä, joista lähti käyntiin Suomen peliala. Tapahtumista ponnisti maailmalle monia taitavia ohjelmoijia ja graafikoita.

Graafiset käyttöliittymät, tietoverkot ja palvelimet tulivat laajemmin käyttöön 90-luvun puolivälissä. Tekniikka alkoi tehostaa liiketoimintoja.

Sain Nokian kommunikaattorin käyttööni vuonna 1997. Menin silloin ensimmäistä kertaa tekemään etätöitä terassille. Ohikulkijat kyselivät ihmeissään mitä oikein olin tekemässä. Esittelin palvelinten etäyhteyttä ja sähköpostiohjelmaa kysyjille.

Tekoäly kehittyy jatkuvasti

2000-luvulle tultaessa monet epäilivät verkkojen ja palvelinten kaatuvan vuoden vaihtuessa. Muutamia vanhoja laitteita lukuun ottamatta kaikki meni kuitenkin hienosti.

Älylaitteet, sähköinen kaupankäynti, Google ja sosiaaliset mediat ovat vallanneet paikkansa tämän vuosituhannen puolella. 30 vuoden aikana on tultu 8 kilotavua muistia sisältäneistä koneista Tesla-autoihin ja älykännyköihin. Tietokoneiden kasettiasemat, lerput ja korput ovat löytäneet paikkansa museoista. Niiden seuraksi on menossa kovaa vauhtia myös cd- ja dvd-levyt.

Tekniikka kehittyy edelleen ja koneiden teho kasvaa kvanttitietokoneiden tullessa. Tekoäly osaa jatkossa päättää puolestasi mitä kannattaa tehdä ja mitä mistäkin pitäisi ajatella. Helppoa vai pelottavaa?

Julkaistu ensimmäisen kerran 10.11.2020. Nostettu uudelleen 19.7.2021.

VIIMEISIN ARTIKKELI

Kesäharjoittelijana

8.12.2023 |

Hei vaan! Olen Laura, opiskelen Ingmanedu Kulttuurialan ammattiopistossa Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa. Etsin itselleni … LUE LISÄÄ…

Verkkokaupan saavutettavuus mahdollistaa shoppailun kaikille asiakasryhmille

8.12.2023 |

Verkkokaupan saavutettavuus tarkoittaa, että verkkokauppa on suunniteltu niin, että kaikki käyttäjät voivat käyttää sitä yhtä … LUE LISÄÄ…

Canvasta apua ja helpotusta yrityksen graafiseen ilmeeseen

8.12.2023 |

Kaipaatko työkalua, jolla saat luotua näyttäviä somepostauksia, esityksiä ja muuta visuaalista materiaalia yritykselle? Kannattaa ehdottomasti … LUE LISÄÄ…

Harjoittelijasta työntekijäksi – Oonan työntekijätarina

8.12.2023 |

Keväällä 2021 kirjoitin Sollertiksen blogiin blogitekstin harjoittelujaksostani, jonka suoritin opiskellessani kolmatta vuotta Savonian Ammattikorkeakoulussa muotoilun … LUE LISÄÄ…

Harjoittelijasta työntekijäksi – Janitan työntekijätarina

8.12.2023 |

Saatat tunnistaa minut parhaiten meidän somekanavistamme, webinaareista, koulutuksista tai ehkäpä olet asiakkaani – toimin nimittäin … LUE LISÄÄ…

ActiveCampaignilla onnistut sähköpostimarkkinoinnissa

8.12.2023 |

Tuntuuko sähköpostimarkkinointi työläältä? Tässä blogitekstissä esittelen sinulle helpon sähköpostimarkkinointityökalun: ActiveCampaignin. Kyseessä on verkkoselaimella toimiva monitahoinen … LUE LISÄÄ…

What I have learned in my trainee time with Sollertis

8.12.2023 |

My name is Dung, I study International Business and did traineeship at Sollertis. My work … LUE LISÄÄ…